Запровадження гривні в Українській Народній Республіці

 

1 березня 1917 року Українська Центральна Рада ухвалила закон про гривню – грошову одиницю УНР.

 

 Банкнота номіналом 2 гривні. Автор проекту В. Кричевський. Перебувала в обігу за гетьманату П. Скоропадського та Директорії УНР   

Після проголошення Української Народної Республіки, у листопаді 1917, Генеральний секретаріат фінансів та промисловості на чолі з Михайлом Туган-Барановським почав розробку української фінансової системи і грошових знаків.

Першими українськими грошима стали банкноти «100 карбованців», авторства художника-графіка Георгія Нарбута.

 Банкнота номіналом 100 гривень. Автор проекту Г. Нарбут

У 1918-му, після проголошення незалежності УНР та через часті фальшування (нові купюри були зі звичайного паперу, без захисних водяних знаків, ще й більшовики, тікаючи з Києва, викрали і вивезли до Москви кліше для друку), Центральна Рада 1 березня 1918-го ухвалила закон «Про грошову одиницю, биття монети та друк кредитових державних білетів».

Банкнота номіналом 500 гривень. Автор проекту Г. Нарбут

Так запровадили гривню, підкріплену золотом. 2 гривні відповідали одному карбованцеві 1917 року. В обіг вводилися банкноти номіналом 2, 10, 100 та 500 гривень. Ескіз першої з них зробив Василь Кричевський, решту – Георгій Нарбут.

В обіг гривня потрапила вже за Павла Скоропадського. У 1918-1919 роках друкувалися купюри номіналом 1000 і 2000 гривень. Роль монет виконували розмінні марки-шаги.

 Розмінні марки-шаги виконували роль монети. Виготовлялася на цупкому картоні, мали зубкування по периметру та напис на реверсі: “ходить на рівні з дзвінкою монетою”. Перебували в обігу за гетьманату П. Скоропадського та Директорії УНР

Традиція гривні сягає часів Русі, коли грошовою одиницею була гривна, яка згадується у «Повісті минулих літ».