• 03.03.2022 23:08

ТОП-7 фактів, чому Росія – держава-терорист

 

Повномасштабний напад військ Російської Федерації на Україну 24 лютого 2022 року є геноцидом українського народу та найбільшим порушенням прав людини і норм міжнародного права за усю новітню історію Європи. Війна Росії проти України триває з 2014 року.

Вбивства та терор мирного населення

Російські окупанти обстрілюють ракетами й тяжкою артилерією цивільні об’єкти та мирне населення України

Ціль Росії — це не лише стратегічно важливі для України об’єкти, але й цивільне населення. Кулі влучають у людей похилого віку та дітей. Російські окупанти цілеспрямовано обстрілюють ракетами й тяжкою артилерією цивільні об’єкти та мирне населення у Києві та 17 областях України. Тисячі українців залишають домівки й евакуюються у інші регіони та за кордон.

В Охтирці Збройні Сили РФ поцілили у бомбосховище і дитячий садочок, унаслідок чого є багато важкопоранених дітей. Від обстрілів загинули діти в Чугуєві, у Вишгороді під Києвом російські воєнні злочинці влучили у дитячий будинок, дітей дивом вдалося евакуювати. Обстріляно з важкої зброї житлові багатоквартирні будинки, зруйновано заводи, інфраструктуру, знищено навчальні заклади, зокрема зруйновано військові училища, де навчалися зовсім юні хлопці та дівчата. І сьогодні це — страшна картина українських міст.

Російська Федерація грубо порушує вимоги міжнародного права — Статуту ООН, Загальної декларації прав людини, Конвенції ООН про права дитини, Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни — та руйнує принципи безпеки в усій Європі.

Вбивства медиків та руйнування лікарень

Росія обстрілює бригади екстреної медичної допомоги, лікарні та госпіталі

Окупаційні війська Росії навмисне намагаються спричинити гуманітарну кризу в Україні. Росія порушує права українців на безпеку, медичну допомогу та життя. Агресор стримує й не допускає до постраждалих населених пунктів гуманітарні місії. Російські війська обстрілюють бригади екстреної медичної допомоги, лікарні та госпіталі.

25 лютого росіяни обстріляли бригади екстреної медичної допомоги у Запорізькій області і на півночі Київської області. Також агресор застосував зброю проти медиків у Чернігові. 26 лютого російські загарбники обстріляли з артилерії та стрілецької зброї онкологічний диспансер у Мелітополі. Обстріл завдав серйозних руйнувань другому поверху лікарні та операційній.

Такі дії агресора є прямими порушеннями Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року.

Порушення прав людини

Щогодини зростає кількість жертв серед мирного населення та дітей

Росія цілеспрямовано обстрілює ракетами, системами залпового вогню, з літаків цивільні об’єкти – дитячі будинки, садочки, школи, лікарні, житлові масиви.

Щогодини зростає кількість жертв серед мирного населення, дітей, військовослужбовців. Це пряме порушення права на життя та безпеку жителів міст, сіл і селищ України.

Стаття 3 Загальної декларації прав людини, прийнятої резолюцією 217A (III) Генеральної Асамблеї ООН від 10 грудня 1948 року, ратифікованої як Україною, так і Росією, проголошує право кожної людини на життя, на свободу і на особисту недоторканність. Ніхто не може зазнавати безпідставного посягання на недоторканність його житла, (…) кожна людина має право на захист закону від такого втручання або таких посягань (Стаття 12 Декларації).

Руйнування цивільної інфраструктури

Росія руйнує магістральні газопроводи, які є критично важливою цивільною інфраструктурою

Магістральні газопроводи України опинилися під загрозою. Це критично важливо для цивільної інфраструктури всієї країни. Внаслідок обстрілів окупаційними військами Росії під загрозою опинилися магістральні газопроводи України у місті Охтирка Сумської області. Їхнє пошкодження загрожує критичним об’єктам цивільної інфраструктури всієї країни.

Згідно зі Статтею 48 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I) від 08 червня 1977 року: сторони, що перебувають у конфлікті, повинні завжди розрізняти цивільні й військові об’єкти та відповідно спрямовувати свої дії тільки проти військових об’єктів.

Екологічна небезпека

Російські окупанти захопили Чорнобильську АЕС — це загрожує світові ядерною катастрофою

Своїми діями Російська Федерація порушує вимоги міжнародного права — Статут ООН, Загальну декларацію прав людини, Конвенцію ООН про права дитини, Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни — та руйнує принципи безпеки в усій Європі.

Згідно з частиною третьою статті 38 І Протоколу Женевської конвенції заборонено застосовувати методи або засоби ведення воєнних дій, які мають на меті завдати або, як можна очікувати, завдадуть широкої, тривалої і серйозної шкоди природному середовищу.

Вбивства та каліцтва дітей

Росіяни вбивають українських дітей Вторгнення Російської Федерації до України та обстріли мирних населених пунктів призводять до страждань та смерті дітей в багатьох областях України.

24 лютого у місті Охтирка Сумської області російські війська реактивними системами залпового вогню обстріляли житловий масив, бомбосховища та дитсадок. В наслідок цього отримали важкі поранення зокрема діти, одна дитина померла. Російська армія обстріляла з “Градів” дитячий будинок у місті Ворзель Київської області, у якому перебувало понад пів сотні дітей. Серед постраждалих — 15 немовлят.

Дії агресора порушують права дітей, закріплені Статтями 6, 16, 38 Конвенції ООН про права дитини та обов’язок забезпечення захисту дітей, яких торкається збройний конфлікт.

 

Примусова мілітаризація студентів

Під страхом смерті Росія мобілізує цивільну молодь з тимчасово окупованих територій України

Російська Федерація та створені й визнані нею незаконні збройні формування примусово «мобілізують» студентів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Серед них – багато неповнолітніх. Примус студентів з’являтися до військкоматів і вступати до лав «народної міліції» та заборона виїзду з тимчасово окупованих територій прямо порушують міжнародне гуманітарне право.

Згідно зі Статтею 51 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, окупаційному режиму заборонено змушувати окупованих осіб, які не є громадянами окупаційної держави, служити в її збройних чи допоміжних силах.


Заяви керівництва держави-агресора, що збройні сили РФ не будуть стріляти по мирному населенню та цивільним об’єктах – це обман! З цинічною жорстокістю російські війська вбивають цивільних дорослих і дітей. Тисячі українців залишають домівки і евакуюються у інші регіони та за кордон. Руйнується інфраструктура, економіка та екологія України. Європейська та світова безпека підлягають загрозі.

 

Українці звертаються до світової спільноти засудити порушення Російською Федерацією сувернітету України та розслідувати воєнні злочини вчинені РФ шляхом виконання наступних вимог:

  • Надання Україні повного членства в ЄС та НАТО
  • Повне відключення РФ та Білорусь від системи SWIFT
  • Припинення членства РФ у Раді Безпеки ООН
  • До міжнародного суду ООН: визнання дій РФ та Білорусі геноцидом українського народу та притягнення їх до відповідальності за військові злочини
  • До НАТО: терміново закрити повітряний простір над Україною. #CloseTheSky #NoFlyZone
  • До міжнародних компаній: припинення імпорту та реалізації російських та білоруських товарів в Європі та світі
  • До міжнародних компаній: закриття дочірніх підприємств у РФ та Білорусі. Припинення експорту товарів до РФ та Білорусі
  • До урядів країн: закриття повітряного простору для російських та білоруських літаків. Закриття портів для російських та білоруських кораблів
  • До урядів країн: надання Україні захисного обладнання, протитанкових систем, систем ППО
  • До урядів країн: надання Україні гуманітарної допомоги, зокрема, медикаментів, медичного обладнання та аптечок за стандартами НАТО
  • До урядів країн: припинення економічної співпраці з російськими, білоруськими приватними та державними компаніями, зокрема в сфері енергоресурсів
  • До урядів країн: арештувати рахунки та конфіскувати усе майно російських та білоруських олігархів, депутатів, політичного керівництва та членів їхніх сімей

Ілюстрації в повному розширенні

Додаткова інформація тут infofront.ua@gmail.com